Alle recensies

Ik heb al geruime tijd geen recensies meer toegevoegd. Dat wil niet zeggen dat ik ook opgehouden ben met lezen. Geenszins. Ik denk na over een overzichtelijke manier van rubriceren. Misschien toch maar de alfabetische volgorde op achternaam van de schrijver. Onderverdeling: Nederlands en Buitenlands. Inmiddels heb ik al wel al mijn 108 recensies op de Hebban-site staan. De moeite waard om daar eens naar te kijken, te scrollen en te lezen.

Recensies tot 2019

Een Frans boek uit mijn geboortejaar…. Schandalig. Verboden in die tijd. In de 60-jaren verslonden wij de boeken van Boris Vian en nog meer waren we onder de indruk van zijn chansons en zijn muziek! Een veelzijdig man. Helaas te jong overleden, maar hij laat een groots oeuvre na.

Op mijn “Nog te lezen”-plank stond al geruime tijd: “Ik kom terug”. In één ruk heb ik dit boek gelezen wat een herkenbaarheid. Een aanrader voor alle lezers die een stokoude moeder overleefden. VIJF STERREN voor een meesterverteller.

Ook in augustus 2018 las ik De Pelikaan – een komedie – van Martin Michael Driessen. Een heerlijk verhaal. Volgens Driessens traditie. VIER STERREN.

In juli en augustus heb ik een leesclub voor Hebban gecoördineerd. Een leuke dynamische leesclub met veel interactie.  En de Vlaamse schrijver discussieerde ook mee. Een verrijking!  VIER STERREN.

Even een tussendoortje begin augustus 2018 met een oude Alex Boogers. 

Hoewel er wel gevoelige scènes in zitten toch erg rauw…. Daar moet je wel tegen kunnen.  DRIE STERREN

Ook in juli 2018 las ik met onze speciale Hebban-leesclub Het Puttertje van Donna Tartt. We lazen allen reeds wel De Verborgen Geschiedenis maar aan Het Puttertje waren we nog niet toegekomen. Een page-turner! 

In juli 2018 las ik in een Hebbanleesclub deze aangrijpende misdaadroman van de Nederlandse Koen Strobbe die werkt en woont in de Provence waar hij vijftien jaar lang wijnbouwer was. Dit is zijn derde misdaadroman.

En zeker de moeite waard! Ik gaf vier sterren zelfs! En dat voor een genre waar ik eigenlijk niet van houd.

De klap op de vuurpijl van de maand juni was de leesclub over het boek ROZA van Olivier Willemsen dat ik voor Hebban heb mogen coördineren. Een hele fijn en aparte ervaring. Lees ook mijn eindverslag op: https://www.hebban.nl/spot/leesclub-roza/nieuws/schrijf-je-recensie-45

https://www.malibas.nl/?page_id=2354 – voor mijn vier sterren-recensie.

Ik heb deze maand juni al heel wat gelezen… Het boekenweekgeschenk – Spannende boeken – mag niet ontbreken. En dan ook nog van een bekende Nederlander. Ik gaf hem DRIE STERREN. 

In een Ramsj-winkel kocht ik voor een paar euro dit boekje. Het leest vlot!  En je blijft wel lezen… Origineel idee over ontrouw en overspel.  Lees mijn drie-sterren-recensie

    En van Lydia Rood las ik Mevrouw was stil vandaag.

In juni las ik het laatste boek van één van mijn favoriete schrijvers. En ik schreef ook nog een recensie! VIER STERREN.

          

In mei 2018 las ik op advies van vrienden dit boek. Ik werd zeker niet teleurgesteld. Ik heb het op het programma voor mijn beide leestafels gezet. In juni gaan we erover discussiëren. Ik gaf deze roman vier sterren.

Voor Hebban in april 2018 Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeiffer gelezen. Genomineerd voor de Libris-literatuurprijs. Ik heb deze roman drie sterren gegeven. 


Voor Hebban deze trilogie gelezen. Een echte coming-of-age roman. Heel interessant, maar ook schrijnend om te lezen hoe allochtone, zogenaamde kansloze, jongeren moeten opgroeien en leven in onze complexe, westerse wereld met vooroordelen en discriminatie. Vier sterren voor de gedurfde openhartigheid. Voor mijn recensie klikken op de omslag.

Na 25 jaar heb ik Ontaarde Moeders weer gelezen…. Tja…. ***. Lees waarom…..   

De hoogste tijd voor een Frans boek. Petit Pays van Gaël Faye. Een pareltje! Une pépite!

Mijn negende recensie van dit jaar al. Met de Hebban-leesclub las ik Aylans Geheim van de Belgische schrijfster Els Ampe. Haar debuutroman. 

De oogst van januari 2018. Ik heb me voorgenomen om van elk gelezen boek een recensie te schrijven…  En dat is voor deze maand gelukt! 

     

Zo aan het eind van het jaar 2017 is mijn belangstelling voor het oeuvre van Renate Dorrestein in de revival-modus.  Onlangs haar nieuwste gelezen Reddende Engel en een oudje uit 1998 – Hart van Steen. Voor de betreffende recensies, zie hieronder.

In 2018 volgt Ontaarde Moeders met een Hebban-leesclub met eigen exemplaar. De gezondheidssituatie van Renate Dorrestein is precair, maar zoals zij recentelijk in het interview met VPRO-boeken verzekerde…. er komt nog een boek!

Ik hoop op minstens twee. Ik wens haar veel sterkte toe.

VIER STERREN voor Weerwater. Het eerste gelezen boek in 2018. Althans op de site gezet op 01-01-2018.

———————————————————————————————————-

Ik was weer even toe aan een Frans boek… Hoewel Frans…. In december gelezen Les vestiges du jour, een Franse vertaling van Remains of the Day. VIER STERREN.

In november/december 2017 las ik met Hebban een oude Dorrestein uit 1998. Het was een hele speciale leesclub van zogenaamde oude bekenden, ook al hebben we elkaar nog nooit gezien en kennen we elkaar uitsluitend van naam en reacties op de 10 vragen die bij een boek horen.

Het was weer dynamisch en vooral ook gezellig! Een leesclub is een verrijking van je leesplezier.

Ik gaf vier sterren! Zie mijn recensiepagina.

In november/december werd ik ingeloot voor Maannachten. Een boeiende leesclub, mede ook doordat de schrijfster actief deelnam aan onze discussie. Vaak met zeer uitgebreide, eerlijke antwoorden. Daarnaast is het beslist een aanrader om de expositie van JB Jongkind & Vrienden te gaan zien in het Dordrechts Museum.

Ik gaf vier sterren.

In oktober 2017 maakte ik deel uit van de Hebban-leesclub over dit boek. Een hele fijne, inspirerende leesclub!

Geweldig, vooral wanneer je daarnaast ook weer echt genoten hebt van deze laatste Dorrestein. Klik op de kaft om mijn 5-sterren-recensie te lezen.

Beslist een aanrader!

Ik was één van de 80 gelukkigen die vóór de publicatiedatum dit feuilleton mocht lezen en beoordelen voor Hebban en Bol.com. Een strak schema en twee coördinatoren. Een enorm tempo moesten we volhouden. Het was deel 2 van de feuilleton, maar het was niet echt noodzakelijk deel 1 gelezen te hebben. Nou, wel dus…. Erg irritant, zo’n enorm grote familie. Gelukkig was er een stamboom bij, maar dan nog.

Het verhaal boeide me maar matig. Op een I-pad lezen bevalt me eveneens maar matig. Het was aftellen. Maar ik heb het gehaald, zelfs 10 dagen vóor de sluitingsdatum! Hulde aan mezelf.  Haha.

Mijn recensie is te vinden door te klikken op de afbeelding. Ik gaf twee sterren.

In september/oktober 2017 heb ik deelgenomen aan een select Hebban-leesgroepje met tien deelnemers en een coördinatrice. We deden mee met een eigen leesexemplaar. We kozen:

Lees zeker mijn recensie. Vier kleine sterren.

Vooral heb ik genoten van dit selecte leesgroepje.

In juni 2017 heb ik met veel moeite en tegenzin gelezen voor Hebban:

Lees waarom op de recensiepagina over dit boek.  Ik gaf slechts twee sterren… en misschien is dat nog te veel.

In juni 2017 heb ik met heel veel plezier voor Hebban gelezen BLOEDBROEDERS van de Vlaamse schrijver GUY PRIEELS. Het werden dan ook vijf sterren….! Lees mijn uitgebreide recensie door op de cover te klikken.

In mei 2017 heb ik voor Hebban DOLLE MYTHES van LINDA DUITS gelezen.

Wil je weten hoeveel sterren ik gaf, lees dan mijn recensie door op de onderstaande omslagfoto te klikken.

In maart/april 2017 heb ik voor Hebban Niks van Koen Gubbels gelezen. Ik gaf vier sterren voor dit debuut. Het zou een literaire thriller moeten zijn, maar…. Lees mijn recensie door op de omslag te klikken. Ik gaf toch vier sterren.

In februari/maart 2017 heb ik voor Hebban EVA van Bregje Bleeker gelezen.  Klik op de omslag voor mijn leeservaring. Ik gaf drie sterren.

In december 2016/januari 2017 las ik voor Hebban Literatuur Het valse seizoen van Christiaan Weijts.

Ik kende Christiaan Weijts vooral als columnist voor het NRC en had al eerder de roman Euforie van hem gelezen. Deze muzikale briefroman leek mij een uitdaging en dat is het ook geworden… Lees mijn uitgebreide analyse door op de omslag te klikken.

Ik gaf 4 sterren.

In november 2016 las ik voor Hebban Literatuur De Spion van Paulo Coelho.

de-spion

Ik vond het een bijzondere combinatie, vandaar dat ik me had opgegeven als recensent. Paulo Coelho en Mata Hari…? Mijn verwachting kwam uit. Hoe dan ? Klik op de beeltenis van Mata Hari om mijn uitgebreide recensie te lezen.

En ik las eveneens voor Hebban Literatuur Titus Broederland. Lees mijn 5 sterrenrecensie door op de kaft te klikken.

hulst-titus-broederland

In juli 2016 maakte ik deel uit van de leesclub Geheime Kamers van Tondelli. Ik gaf dit boek 4 sterren. Ik was vooral ook onder de indruk van de vertaler. Klik weer op de omslag voor de recensie.

Als eerste boek van 2016 las ik voor HebbanBuzz ’t JAGTHUYS van Merijn de Boer. Een opmerkelijke roman, een bijzonder thema. Beslist de moeite waard om te lezen! Lees mijn uitgebreide recensie. Klikken op het plaatje.

't Jagthuys

Eind 2015 las ik voor Hebban – Literair De Gevleugelde van Arthur Japin!  Ik was één van de 25 gelukkige prijswinnaars. Het was weer een ouderwetse Japin. Historisch! Het genre dat hij perfect beheerst!

De Gevleugelde

In 2015 las ik voor Hebban.nl – Debutenclub – de debuutroman van Martine de Jong: De mannen van Raan. Een zeer verdienstelijk debuut dat ik beoordeeld heb met een 7.8. Ga direct naar mijn recensie door te klikken op het plaatje van de omslag.

IMG_0995 - omslag de mannen van Raan

De andere recensies van de Debutenclub zijn te lezen op de site van Hebban,nl: de mannen van Raan.

************************************************************************************

Alle aandacht daarna verdient de laatste, nieuwe roman van Thomas Rosenboom, getiteld De rode Loper. Ik maakte deel uit van de leesgroep van DasMag, literair tijdschrift, en had het voorrecht reeds het manuscript te mogen lezen twee weken vóór publicatie. En daarbij hoorde ook een informeel gesprek met de schrijver zelf. Heel verhelderend. Het was mogelijk vragen te stellen maar ook kritiek te leveren. Lees dus vooral eerst deze recensie:

Vervolgens beveel ik in uw aandacht aan mijn recensie over de bundel “Verrassing” van Etgar Keret, dit zijn absurdistische korte verhalen met het huidige Israël als achtergrond. Keret schuwt het niet om vooral ook een hard, maar gefundeerd oordeel over zijn eigen land te hebben.

Lees daarna mijn recensie over de opmerkelijke debuutroman “Eb” van Rebekka Bremmer over het leven van vissersvrouwen, eind 19e eeuw. Heel fraai geschreven in een stijl die men tegenwoordig bijna niet meer aantreft!

Interessant is ook: “Nacht in de Middag” van Arthur Koestler. Een heruitgave van Uitgeverij Schokland, De Bilt in de serie Kritische Klassieken. De eerste uitgave dateert uit 1940 en was in die tijd (nazisme) een zeer geruchtmakende roman over de showprocessen in de tijd van Stalin. Helaas is het thema van deze roman in 2012 nog zeer actueel. Een indrukwekkend, toegankelijk boek!

Mijn laatste recensie voor Literair Nederland blijkt ook de eerste Nederlandse recensie te zijn die te vinden is op het Internet. Het betreft hier de debuutroman van Ramona Ausubel – Er is hier niemand behalve wij allemaal. Een echte joodse story waarin werkelijkheid en fantasie ongemerkt in elkaar overvloeien… teneinde de verschrikkingen van pogroms en Holocaust aan te kunnen.

Zie ook: https://www.literairnederland.nl/recensent/wil-van-basten-malipaard/

Voor uw gemak heb ik al mijn recensies die zijn verschenen op de website van Literair Nederland (en van Artemis en van Podium) hieronder gezet. Door op de kaft te klikken van het betreffende boek, krijgt u meteen de betreffende recensie te zien.